Tarihçe
Fırat Üniversitesi Geliştirme Vakfı (FÜNİVAK), Üniversitenin başarılı öğrencilerin desteklenmesi ve ödüllendirilmesini sağlamak, akademik ve idari personelin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü desteği sağlamak ve fiziki teknolojik alt yapısı ile eğitim, araştırma ve uygulama imkanlarının geliştirilmesine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Fırat Üniversitesi, kökleri 1967 yılına dayanan ve 11 Nisan 1975 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen “Dört Üniversite Kurulması Hakkında Kanun” ile bugünkü ismini alan, sürekli tekâmül halinde olan ve 13 Aralık 2021 tarihinde Araştırma Üniversiteleri arasında yerini alarak Ülkemizin güzide bir üniversitesi olduğunu kanıtlamıştır. Doksanlı yıllardan itibaren, üniversite gençliğini, araştırma ve toplumsal katkı faaliyetlerini destekleyecek vakıf çalışmaları yapılmış olmakla birlikte, kurulan vakıfların faaliyetleri mevzuat değişiklikleri nedeniyle sürdürememiştir. On yıldan uzun bir süre hayırseverlerin desteğinden ve vakıflara tanınan imkânlardan mahrum kalan üniversite, Rektör Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ’ın girişimleriyle, gelişimini hızlandırabilecek ve üniversitenin hak ettiği konuma ulaşması için çalışacak bir vakfa sahip olmuştur. 2022 yılı sonlarında başlayan çalışmalar, Elazığ 3. Noterliğinin 05/07/2023 tarih ve 15537 yevmiye numaralı vakıf senedi tadili ile 03/03/2023 tarihinde T.C. Elazığ 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılan Vakıf Senedi Tescili İstemli davanın 08/08/2023 tarihinde kabulü ve onaylanması ile sonuçlanarak, Vakfımız “Fırat Üniversitesi Geliştirme Vakfı” adıyla tescil edilmiştir. Tüm bu süreçte, başta Prof. Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ, Prof. Dr. Hasan KÜRÜM ve Prof. Dr. Yasemin AÇIK ile birlikte Kurucu Ekip üyeleri maddi ve manevi destek vererek Vakfın kurulması ve gelişmesine öncülük etmişlerdir. Vakıf, Vakıf Senedinde ifade edilen amaçları doğrultusunda çalışmalarını yoğun şekilde sürdürmektedir.
Misyonumuz
Vakfımız; geleceğin güçlü, etkili, sorumluluk sahibi ve değerlerine bağlı bireylerinin yetiştirilmesine ve medeniyetimizin gelişimine katkı sunmayı görev edinmiştir.
Vizyonumuz
Vakfımızın ideali; Fırat Üniversitesinin insanlık yararına yüksek değerler üreten lider bir kurum haline gelmesidir.
Değerlerimiz
Eşitlik: Herkesin eğitim ve fırsatlara eşit erişimi için çalışırız.
Değer Odaklılık: İyi karakter, dürüstlük ve saygıyı ön planda tutarız.
Öğrenme Kültürü: Sürekli öğrenmeyi teşvik eder ve yenilikçi düşünceyi destekleriz.
Topluma Katkı: Topluma faydalı bireyler yetiştirmek için çaba sarf ederiz.
Hoşgörü: Her öğrencinin potansiyeline inanır ve onlara güveniriz.
Yenilikçilik: İlham verici çözümler üretmek için cesur adımlar atarız.
Sürdürülebilirlik: Uzun vadeli etki ve sürdürülebilirlik ilkelerine bağlıyız.
İşbirliği ve Dayanışma: Ortak hedeflere ulaşmak için paydaşlarla işbirliği yaparız.
Esneklik ve Uyum: Değişen ihtiyaçlara hızlı ve esnek bir şekilde uyum sağlarız.
Mükemmeliyetçilik: Yüksek standartlarımızı sürekli olarak geliştiririz.
Politikalarımız
Vakfımız, Fırat Üniversitesinin hedeflerine uygun bir konuma en kısa sürede ulaşabilmesi ve eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı, uluslararasılaşma ve liderlik, kalite ve yönetim alanında kamunun yükünü azaltarak; öncelikle Fırat Üniversitesi öğrencilerinin çağdaş ve evrensel değerlere sahip, donanımlı ve nitelikli bireyler olarak yetiştirilmelerine katkı sunmak, araştırma kapasitesi ve niteliğini güçlendirmeye yardımcı olmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Vakıf, bu faaliyetlerinin veriminin artırılması, iyileştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması için aşağıda ifade edilen Politikaları benimsemiştir:
- Yükseköğrenim alanında güçlü bir sivil toplum kuruluşu olmak için Vakfı, katılımcı, paylaşımcı ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla yönetmek.
- Vakfın misyon ve vizyonu doğrultusunda belirlenen stratejik hedeflerine erişmek için sürdürülebilir etkinlik planları oluşturmak ve düzenli olarak gözden geçirmek.
- Fırat Üniversitesi öğrencilerinin nitelikli eğitim-öğretimine katkı sağlayacak programları, çağdaş eğitim-öğretim platformlarında, gönüllülerin desteğiyle, etkin ve verimli şekilde uygulamak.
- Paydaşların geri bildirimlerini analiz ederek yönetim süreçlerini sürekli iyileştirmek, paydaş memnuniyetini artırarak sürekliliği sağlamak.
- Gönüllü aidiyetinin ve devamlılığının artırılması amacıyla gönüllü eğitimi ve gelişimine odaklanan bir yönetişim modeli uygulamak.
- Vakfın değerlerine ve ilkelerine bağlı, donanımlı ve yetkin bir kadro oluşturmak, çalışanların memnuniyeti, bağlılığı ve motivasyonunu yüksek tutmak, sürekli gelişimini sağlamak.
- Bağış kaynakları ve fon yönetimini geliştirerek sürdürülebilir bir mali yapı kurmak, kaynakların amaca uygun etkin kullanımını sağlamak.
Vakıf üst yönetimi, burada ifade edilen Politikasıyla; yönetim sisteminin şeffaf ve iyi yönetişim ilkeleri doğrultusunda sürekli iyileştireceğini taahhüt eder.
Amaçlarımız
Fırat Üniversitesi’nin hedeflerine uygun bir konuma en kısa sürede ulaşabilmesi ve eğitim-öğretim alanında kamunun yükünü azaltmak için, Üniversitenin;
- Başarılı öğrencilerinin desteklenmesini ve ödüllendirilmesini sağlamak,
- Akademik ve idari personelinin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü desteği sağlamak,
- Fiziki ve teknolojik alt yapısı ile eğitim, araştırma ve uygulama imkânlarının geliştirilmesine destek olmaktır.
Stratejik Amaçlarımız
Amaç 1: Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için, maddi destekler, burslar veya kaynak sağlayarak öğrencilere ek eğitim imkânları sunmak; staj ve iş deneyimi fırsatları, kariyer danışmanlığı, liderlik eğitimleri gibi programlar aracılığıyla öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak.
Amaç 2: Eğitim ortamlarının ve eğitim programlarının kalitesini artırmak için eğiticinin eğitimine, eğitim materyallerinin geliştirilmesine veya teknoloji altyapısının güçlendirilmesine destek sağlamak.
Amaç 3: Üniversitenin araştırma kapasitesinin ve niteliğinin geliştirilmesine katkı sağlamak ve yenilikçi projeleri desteklemek.
Amaç 4: Uluslararası düzeyde ortak araştırma projeleri ve kültürel etkinlikleri desteklemek suretiyle Üniversitenin uluslararası alanda görünürlüğünü artırmak.
Amaç 5: Sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesine, uygulanmasına ve sonuçlarının alınmasına katkı sunarak toplumsal etkiyi artırmak.
Amaç 6: Mezunlarla etkileşimi artırmak, mezun ağı oluşturmak ve mezunların Üniversiteye olan aidiyet duygularını geliştirici faaliyetlerde bulunmak.
Hedeflerimiz
Hedef 1: Vakfın bağış gelirlerini artırarak, paylaşma kültürünü geliştirmek.
Hedef 2: Vakfın bağış dışında sürdürülebilir gelir kaynaklarına sahip olması için iktisadi işletmeler oluşturmak.
Hedef 3: Vakfın faaliyetlerine destek verecek gönüllü insan gücünü artırmak.
Hedef 4: Dış paydaşlarla ilişkileri geliştirecek etkinliklerin sayısını artırmak.
Hedef 5: Öğrencilerimizin ve personelimizin memnuniyet düzeyini artırmak.
Faaliyet Alanlarımız
Vakfın, Vakıf Senedinin 3 üncü maddesinde yazılı amaçları gerçekleştirmek üzere kanuni sınırlamalar dâhilinde aşağıdaki faaliyet alanları bulunmaktadır:
a) Fırat Üniversitesi (FÜ) ile ilgili kurulmuş ve kurulacak Vakıf, Dernek ve benzeri Tüzel kişiliklere haiz kuruluşlar arasında dayanışma ve koordinasyonu sağlayarak bu kuruluşların müşterek olan amaçlarını daha etkin bir şekilde gerçekleştirmelerine katkıda bulunur.
b) Fırat Üniversitesi’nin her yönden etkinliğini ve saygınlığını artırıcı çalışmalar yapar.
c) Fırat Üniversitesi mensubu, öğrencisi ve mezunlarının çalışmalarının tanıtılmasına, hizmetlerinin değerlendirilmesine yönelik projeler oluşturur, uygulanmalarına katkıda bulunur.
ç) Konferans, panel, sempozyum, açık oturum gibi akademik faaliyetler ile gezi, sergi, festival ve spor müsabakaları gibi sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri düzenler veya destekler.
d) Kitap, dergi, bülten, broşür ve benzeri yayınları bastırır ve dağıtır.
e) Fırat Üniversitesi ve Birimlerinin tanıtımına yönelik olarak görsel-yazılı basın ve fuar katılımı gibi faaliyetleri destekler.
f) Vakıf için gerekli ve yararlı arsa, bina, kamp, kulüp, sosyal, sağlık, dinlenme, eğlenme tesis yerleri, araçları ve gereçleri gibi taşınır ve taşınmaz malları tam, hisseli veya ortak olarak inşa ve imal etmek, ettirmek, satın almak, işletmek, işlettirmek, kiraya vermek, kiralamak, bu malları rehin ve ipotek etmek, rehin ve ipotekleri çözmek, kaldırmak, menkul ve gayrimenkulleri satmak gibi işlemleri yapar. Bu işlemlerden yürürlükteki mevzuat gereği Denetim Makamının ve/veya Mahkemelerin iznine tabi olanları, ilgili izinleri almak kaydı ile yapar.
g) Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek üzere, mevcut veya kurulacak ticari ortaklıklar/şirketler ile kamu yararına çalışan kurum ve kuruluşlara iştirak edebilir ve gerektiği takdirde bu iştiraklerden ferağ edebilir. Bu amaçla gerektiğinde ticari ve sınai şirketler de kurabilir.
ğ) Her miktar ve değerde taşınır ve taşınmaz mallara, haklara ve diğer mal ve mülke ve malvarlığına; satın alma, bağış, vasiyet gibi ölüme bağlı tasarruflar yoluyla ve mübadele, kiralama suretleri ile sahip olabilir ve tasarruf edebilir. Vakfa ait gayrimenkullerin satışlarında ve ayni yükümlülüklerle sınırlandırılmasında mütevelli heyetinin en az dörtte üçünün (3/4) onayı aranır.
h) “Vakıf” sahip olduğu mal ve hakları tamamen veya kısmen satabilir, devir, temlik ve ferağ edebilir, gelirleri tahsil edebilir ve sarf edebilir. Gayrimenkuller üzerinde intifa, sükna gibi ayni hakları kabul edebilir ve bunları kullanabilir, rehin dâhil her türlü teminatı ve banka kefaletlerini kabul edebilir. İpotek alabilir ve verebilir, rehin ve ipotekleri fek edebilir.
ı) Mal varlığına dâhil menkul ve gayrimenkulleri ve bunların gelirlerini müteaddit kereler yatırımda kullanabilir.
i) Bağış, vasiyet ve ölüme bağlı çeşitli tasarruflar yolu ile veya satın alma suretiyle temellük ettiği taşınır ve taşınmaz mallar ve para üzerinde, “Vakfın” amacına tahsis olunmak kaydıyla her türlü tasarrufta bulunabilir ve bunları tebdil edebilir.
j) “Vakfın” amacını gerçekleştirmek maksadı ile hisse senetlerini, her türlü tahvilleri ve sair menkul kıymetleri, bunların kuponlarını, şirketlerin hak ve alacak ifade eden evrakını alıp satabilir, bunların gelirlerini tahsil ve “Vakıf” amacı doğrultusunda sarf edebilir.
k) Mal Varlığını arttırmak amacıyla, tasarruf ettiği kıymetlerle ticari ve sınai şirketlere katılabilir, hisselerini satmak suretiyle şirketten ayrılabilir.
l) Amacın gerçekleştirilmesi için gerekirse yeterli miktarda borç alabilir.
m) Amaçları ile ilgili bilimsel araştırma, danışma ve eğitim faaliyetlerinin yürütülmesinde gelir veya gider karşılığı olarak ücret alabilir. Özetle “Vakıf” amaçlarının kısmen veya tamamen gerçekleştirilmesi maksadıyla, faydalı ve gerekli gördüğü bütün teşebbüs, tasarruf, temellük ve sözleşmeleri, işlemleri icra hususunda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 48. maddesinde belirtilen hususlara izinli ve yetkilidir. Ancak bu yetkiler hiçbir suretle 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile yasaklanan maksatlar için kullanılamaz. Ayrıca “Vakıf” temliki tasarruflarda bulunurken, yürürlükteki mevzuat uyarınca izin alması gereken işlerde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün izin ve görüşlerine başvurur.
n) 5072 sayılı kanuna aykırı olmamak üzere, her türlü bağış, destek ve yardım alır.
o) FÜ ile ilgili kuruluşları destekler ve amaçlarını gerçekleştirmeye yönelik diğer faaliyetlerde bulunur.
ö) “Vakıf” hiçbir suretle siyasetle meşgul olmaz ve siyasetle ilgilenmez.